Az ERP is csak egy eszköz / ERP is just a tool

For English version please scroll down!

Az ERP is csak egy eszköz a vállalkozás eszköztárában, ahogy azt már oly sokszor elmondtam. Önmagában az ERP nem egy csodafegyver, attól, hogy egy jól kitalált, jól struktúrált, jól működő és minden igényünket kielégítő vállalatirányítási rendszert találunk a piacon, még a vállalkozásunk gondjai nem oldódnak meg.

Ha van egy jól felszerelt konyhánk, mindenféle eszközzel, edénnyel, lábasokkal, késekkel, elektromos berendezésekkel, attól még nem leszünk jó szakácsok. Az ERP rendszert valakiknek üzemeltetniük kell, meg kell tölteni élettel. És erre csak kvalifikált munkaerő képes. Hiába állítunk be öt profi szakácsot házat építeni, a ház nem fog elkészülni, de hiába állítunk be öt profi kőművest a konyhába, ők pedig nem fognak tudni főzni. Fontos, hogy amikor egy cég úgy dönt, hogy vállalatirányítási rendszert vezet be, akkor felmérje, hogy a cég munkavállalói képesek lesznek-e hatékonyan üzemeltetni a rendszert. Az én tapasztalatom az, hogy nagyon sok múlik azon, hogy kik és milyen mértékben használják a rendszert, mennyire látják át. Ahhoz, hogy a rendszer megfelelő módon legyen használva a munkavállalóknak nem csak a saját szakmai területükön kell profinak lenni (raktárkezelés, beszerzés, értékesítés, pénztár, könyvelés, projektmenedzsment, ügyfél kapcsolattartás, stb.), hanem számítógép és szoftverkezelésben is. Meg kell ismerni a rendszert a lehető legteljesebb módon és meg kell érteni mint egészet.

Sokszor a cégvezetés is hibás abban, hogy a munkavállalók nem elég informáltak, mert nem engedik a dolgozóiknak, hogy globálisan átlássák az általuk használt rendszert, a lefelé történő kommunikáció nagyon hiányos, nem osztanak meg információkat a menedzserek az alattuk dolgozó munkavállalókkal. Az információ hiány következménye az olyan alkalmazott, aki nem is biztos, hogy tudja mit miért csinál a rendszeren belül. Nem tudja, hogy ő miért hasznos része az egész folyamatnak és ez elégedetlenséghez, frusztrációhoz vezet.

Az ERP csak akkor lesz hatékony eszköz a vállalkozás eszköztárában, ha:

  • felkészült szakmai munkaerő használja
  • a munkaerő informatikailag is képzett
  • a cégen belüli információ áramlás teljes körű
  • a cél, hogy mindenki a lehető legteljes körűbben átlássa a rendszer működését

Ezek hiányában csak egy eszköz lesz, ami több kárt okoz, mint hasznot. Mielőtt ERP rendszert választunk sepregessünk kicsit a saját házunk tája körül is.

Fotolia_56056671_S.jpg

English version:

The ERP is just another tool in the toolbox of the enterprise, as I have mentioned many times. The ERP itself is not a magic bullet, whether it is a well-designed, well-structured, effective and even if satisfying all of our needs, does not solve our business problems its own.

If you have a well-equipped kitchen, with all kinds of tools, dishes, pans, knives, electrical equipment, you wouldn't be a good chef. The ERP system should be operated by persons, and must filled with life. And for this just only qualified workforce capable. Despite setting up five professional chefs to build a house, the house will not be ready, but also useless setting up five professional masons to the kitchen, they will not be able to cook. It is important that when a company decides to implement a new ERP system, the company must evaluate and measure the skills of the employees in order to operate the system in an effective way. My experience is that a lot depends on how and who use the system, how the employees understand the system globally. The users (key and final) of the ERP must be professional experts on their area (warehouse management, purchasing, sales, cash management, accounting, project management, customer relations, etc.) and also in computers and software management in order to use the whole system appropriately. They have to know the system as fully as possible and it should be understood as a whole.

Many times the management is also wrong that workers are not informed enough. They do not allow their employees to oversee the global system and don't share enough information with their people. Consequence of the lack of information that the employees don't know why they do something in the system. They do not know why they are so useful part from the system point of view, and they could be frustrated and dissatisfied.

The ERP will only be an effective tool in the toolbox of the enterprise if:

  • used by professional labors
  • the employees quilified in informatics
  • full of information flow within the company
  • and the aim is that everyone in the company oversee and understand the full operation cycle

In their absence is only a tool, which can cause more harm than good. Before we choose an ERP system check around our business.

A bejegyzés trackback címe:

https://erp-blog.blog.hu/api/trackback/id/tr325724123

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása