Vigyázzunk az adatainkra!

Egy tanulságos történettel jövök ma, ami sajnos velem történt meg. Elég régóta foglalkozom informatikával, az IT biztonság terén mégis úgy tűnik, hogy hagytam réseket a pajzson. Ma reggel mikor ránéztem a GMAIL-es levelekre, akkor meglepve tapasztaltam, hogy több mint 10 olvasatlan levél érkezett, ami egy vasárnap reggelhez képest elég sok.

Először a Google tájékoztatást küldött, hogy még péntek éjszaka valaki FIREFOX böngészőn keresztül belépett a fiókomba. Nem is használok Firefox-ot évek óta. Majd utána vasárnap hajnalban beléptek egy Samsung Galaxy okostelefonnal is a fiókomba. Aki okostelefonon lépett be ráadásul felfedezte, hogy valamiért a Google Wallet fiókomhoz hozzá volt rendelve a hitelkártyám (óriási hiba!). Nem is tudtam róla (ez még nagyobb hiba!). Utoljára Google Play-ban 2014 tavaszán vásároltam (akkor volt utoljára Android telefonom, nem is igen lesz többet). Szóval felfedezte, hogy hozzá van rendelve egy hitelkártya és elkezdett játszani a Puzzle & Dragons játékkal (sose játszanék ilyesmivel) és vásárolt a játékon belül valamit. Elköltött közel 10.000. Ft-ot (erről is kaptam néhány e-mailt). Erre ébredtem reggel, nem volt jó reggel :(.

1_8.png

Természetesen a szükséges lépéseket megtettem és elég sok mindent sikerült elintézni délelőttig:

 • Google Walletből hitelkártya törlése
 • Hitelkártya letiltása
 • Google jelszavak megváltoztatása
 • Behatoló IP címének megszerzése
 • Rendőrségi feljelentés
 • Jeleztem az illetéktelen vásárlást az alkalmazás üzemeltetőjének.
 • Egyéb jelszavak megváltoztatása, stb.

2_6.png

Az IP címet szándékosan nem teszem ide ki, de megvan mindkét behatolás IP címe és tartózkodási helye is (mindkettő Budapest környéki), az egyik Vodafone a másik Telekom hálózatból történt, úgyhogy azt gondolom nem lesz nehéz kideríteni ki vagy kik éltek vissza az adataimmal.

Tanulságok:

 • Hitelkártya adatokat akkor se mentsünk el semmilyen alkalmazásban, hogyha arról azt hisszük, hogy biztonságos.
 • Jelszavakat gyakran cserélgessük.
 • Soha ne használjunk ugyanolyan jelszavakat.
 • Kerüljük a nyilvános wifi-ket.
 • Idegen gépen, eszközön soha ne jelentkezzünk be saját fiókkal.
 • Ne gondoljuk, hogy a kiber bűnözés csak külföldön történhet meg.

A bejegyzés trackback címe:

https://erp-blog.blog.hu/api/trackback/id/tr467784462

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sarics 2015.09.14. 23:07:52

Tamás, egy két faktoros autentikációt is érdemes lenne bekapcsolni...

Giller Tamás 2015.09.15. 12:35:27

Köszi! :) Már ezt is beállítottam.

Macher Judit

macher_judit.jpg

Magamról

Macher Judit vagyok, a Macher Gépészeti és Elektronikai Zrt. második generációjának tagja. A szüleim által 30 éve indított, bérmunkával foglalkozó Bt-ből mára egy közel 100 főt foglalkoztató integrátori szerepkört is ellátó Zrt. lettünk. Az innovatív megoldásokra való nyitottság mindig is jelen volt cégünk életében, így lettünk Magyarország öt Mintagyárának egyike. Ennek kapcsán számos céggel osztottuk meg a tapasztalatunkat a digitalizációval kapcsolatban, mely során mi is rengeteget tanultunk. Ezzel a bloggal az offline térből az online térbe tesszük át a párbeszédet a legújabb technológiákról (elsősorban az ERP-k területén), és az egymástól való tanulás lehetőségét. Időről időre olyan szakértőket kérek fel tapasztalataik megosztására, akiktől hiszem, hogy sokat tanulhatok, tanulhatunk.

Facebook

Elérhetőség

Ha kapcsolatba szeretnél velem lépni, mert véleményed van, meg akarsz osztani velem valamit, segítségre van szükséged, akkor ne habozz, írj nekem!

macherjudit@gmail.com 

Friss topikok

Kiemelt partnerek

 
logo_white_red_1.png

 prodHost Zrt.
Az okos vállalatirányítási rendszer

 

macher.jpg

MACHER Gépészeti és Elektronikai Zrt.

 

Partnerek

 

 cmo_logo.png

 

  

corvinus-logo-400x280.jpg

 kulcs.png

 hrp_logo_new-1024x552.png

 

 sclogo.png

 

 graphit_logo_1.jpg

Computerworld

Nincs megjeleníthető elem

www.erpblog.hu

Macher Judit vagyok, a Macher Gépészeti és Elektronikai Zrt. második generációjának tagja. A szüleim által 30 éve indított, bérmunkával foglalkozó Bt-ből mára egy közel 100 főt foglalkoztató integrátori szerepkört is ellátó Zrt. lettünk. Az innovatív megoldásokra való nyitottság mindig is jelen volt cégünk életében, így lettünk Magyarország öt Mintagyárának egyike. Ennek kapcsán számos céggel osztottuk meg a tapasztalatunkat a digitalizációval kapcsolatban, mely során mi is rengeteget tanultunk. Ezzel a bloggal az offline térből az online térbe tesszük át a párbeszédet a legújabb technológiákról (elsősorban az ERP-k területén), és az egymástól való tanulás lehetőségét. Időről időre olyan szakértőket kérek fel tapasztalataik megosztására, akiktől hiszem, hogy sokat tanulhatok, tanulhatunk.

Search Clear

[-] mínuszos.hu

Nincs megjeleníthető elem

süti beállítások módosítása